Vlogs van de plebaan

Plebaan Vincent Blom vertelt over allerlei aspecten in en om de Sint-Jan. Hier vindt u een overzicht van alle vlogs.

Titus Brandsma

22 september 2022

Op 15 mei 2022 werd de priester Titus Brandsma heilig verklaard door paus Franciscus. Zondag 22 mei 2022 vond hiervoor in onze Sint-Janskathedraal een dankviering plaats.

Daarbij was er een groep van bisschoppen die namens alle Nederlandse bisschoppen kwamen. De Generale Overste van de Karmelorde, de prior-provincaal, leden van de Nederlandse Karmelorde en familieleden van Titus Brandsma waren er ook. De dankviering  was in de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch om 16.00 uur. De aartsbisschop van Utrecht, Kardinaal Eijk is hoofdvierder in de dankviering. De Schola Cantorum zong onder andere een motet van Chris Fictoor met tekst van Titus Brandsma. Dit motet is voor deze heiligverklaring geschreven. 

Pater Titus Brandsma is op 17 juni 1905 tot priester gewijd in de Sint-Janskathedraal. In de gedachteniskapel van de kathedraal staat een buste van de heilige pater en een urn met as uit een massagraf van concentratiekamp Dachau. 

De karmeliet Brandsma verdedigde de vrijheid van de katholieke media in bezet Nederland. Hij vond het nationaalsocialisme heidens. Daarom verdedigde Brandsma het recht van de zwakke en de waardigheid van ieder mens in de tijd van de nazi’s. Pater Titus deed dat als een diepgelovig christen. De nazi’s zagen een vijand in hem en vermoordden hem in  in 1942 in Dachau.

Ook nu zijn er veel  landen waar de persvrijheid wordt kleiner wordt gemaakt  en de mensenrechten worden genegeerd.  Pater Titus  was een beschermer voor iedereen die opkomt voor het respect voor de mens als beeld van God.

Pater Titus woonde een groot deel van zijn leven binnen het bisdom van ’s-Hertogenbosch. Hij studeerde en gaf les in Megen, Boxmeer, Oss en lange tijd in Nijmegen. In deze laatste plaats was hij jarenlang hoogleraar aan de Katholieke Universiteit. Hij werd een groot kenner van de christelijke mystiek. Pater Titus leefde zelf vanuit een diepe vriendschap met Christus.

Kijk de Sint-Jan

22 september 2022

Onder dat motto staan we stil bij bijzondere beelden in de Bossche kathedraal. Onze eerste stop is de Pieta. Maria, de Moeder van Smarten. Ook voor ons wil Maria een voorspraak zijn op onze levensweg. In deze veertigdagentijd bidden we om de voorspraak van de Moeder van Smarten voor de bevolking van Oekraïne en voor allen die lijden onder het geweld van oorlog.

De kruisweg

7 april 2022

In ieder Rooms Katholiek kerkgebouw vind je een kruisweg. In veertien staties wordt de lijdensweg van Jezus uitgebeeld. In de veertigdagentijd, en bijzonder de vrijdagen, trekken de gelovigen biddend langs deze staties. Het actuele lijden in de wereld en in ons persoonlijk leven dragen we in verbondenheid met Jezus Christus. We doen dat in het geloof dat iedere kruisweg zijn voltooiing vindt in Pasen.

Venster Pasen

6 april 2022

We bereiden ons voor op het Paasfeest. We vieren de kern van het christelijk geloof: het sterven en de verrijzenis van Jezus Christus. in het zuidertransept van de kathedraal komt dit tot leven in het fraaie en kleurrijke venster. Moge dit venster onze blik richten op Pasen.