Sacramentsprocessie

Zondag 19 juni 2022 viert de Kerk in onze streken het hoogfeest van Sacramentsdag. We vieren op deze dag het Heilig Sacrament van het Lichaam en Bloed van Christus. Na twee coronajaren heeft dit jaar weer een processie plaatsgevonden.

Na de pontificale Eucharistieviering van 10.00 uur liepen Mgr. Gerard de Korte, Mgr. Antoon Hurkmans, plebaan Vincent Blom en vele andere vanuit de Sint-Janskathedraal via de Parade, de Choorstraat en de Papenhulst naar de tuin van het Sint-Janscentrum. Gelukkig was de regen net op tijd gestopt zodat de processie doorgang kon vinden.

Sacramentsdag

De eigenlijke dag van het Heilig Sacrament is de tweede donderdag na Pinksteren. In de Nederlandse Kerkprovincie wordt het feest echter op de tweede zondag na Pinksteren gevierd. In de Sacramentsbasiliek in het Limburgse Meerssen werd op donderdag 16 juni Sacramentsdag nog op de eigenlijke dag feestelijk gevierd ter opening van het Sacraments-octaaf. Dit jaar viert deze Limburgse basiliek een achtste eeuwfeest: Meersen gedenkt het Eucharistisch Mirakel, het Eucharistisch wonder van 2022. De Aloude Broederschap van het Hoogheilig Sacrament van ’s-Hertogenbosch was bij de feestelijke viering aanwezig met een delegatie onder leiding van haar geestelijk directeur, plebaan Vincent Blom.

(de fotoserie is gemaakt door Wim Koopman)