Rien van der Zanden, koster

Mijn naam is Rien van der Zanden. In ben bij de Sint-Jan in dienst als hoofd van het kostersteam. Ik ben getrouwd met Elly, samen hebben we een dochter met de naam Joy. En sindskort mag ik me opa noemen van een kleinzoon die luistert naar de mooie naam Lux.
Rien van der Zanden

Ik ben naast mijn werk als leidinggevende in de schoonmaak in mijn vrije tijd altijd actief geweest in de kerk. Vooral in de liturgie bij avondwake, uitvaarten en in de weekenden als acoliet, lector en koster in Schijndel.

Kerk, liturgie en alles wat daarmee samenhangt heeft altijd mijn interesse gehad. Dat blijkt wel uit het feit dat ik de diakenopleiding ben gaan volgen. Uiteindelijk ben ik door Mgr. Hurkmans diaken gewijd.

Toen mijn voorganger zich terugtrok als koster heb ik gesolliciteerd naar deze functie. Ik vind het meer een ambt is dan een functie. Het vervolg is bekend, ik ben aangenomen. Het blijkt een uitdagende functie. De Sint-Jan is dé kerk van het bisdom. Het is een actieve kerk met al zijn partijen en groepen. De Sint-Jan is een monumentale kerk met al zijn grandeur. Het is een levendige kerk met bezoekers, van toeristen tot diepgelovigen.

Als koster ben ik op de eerst plaats gastheer. Maar ik moet ook beslissingen nemen, arbitreren, luisteren en proberen mensen bij elkaar te brengen. Wat een mooi vak! Niet alleen vanuit mijn gevoel en geloof bezig zijn met God en de mensen, maar ook vanuit mijn vak. Ik hoop dan ook nog lang mijn werk met veel plezier te doen.

Graag tot ziens in onze mooie en al 800 jaar oude Sint-Jan!