Herdenkingsviering Martelaren van Gorcum

Op zondag 10 juli 2022 om 10.00 uur wordt in de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch een speciale Eucharistieviering opgedragen ter herdenking van de Martelaren van Gorcum en in het bijzonder H. Leonardus Vechel. Broeder Theo van Adrichem ofm, minister-provinciaal van de Franciscanen is hoofdcelebrant en familieleden van H. Leonardus Vechel zullen aanwezig zijn.

Brielle

Jaarlijks wordt in Brielle stilgestaan bij het getuigenis van de Martelaren van Gorcum (1572). Het was in 2022 jaar precies 450 jaar geleden dat de Martelaren van Gorcum stierven vanwege hun geloof in de Eucharistie en hun trouw aan de paus. Zaterdag 9 juli is het daarom de feestdag van Bosschenaar H. Leonardus Vechel.

Speciale gebedskaart

Gebedskaart Martelaren van Gorcum

Vanwege het jubileum gaf de Parochie Sint-Jan in samenwerking met Stadsklooster San Damiano een speciale gebedskaart uit. Op de voorkant van de kaart staat een schilderij van Johan Zierneels: ‘Verheerlijking van de Martelaren van Gorcum’. Op de achterkant staat het volgende gebed:

HH. Martelaren van Gorcum

1572  – 9 juli –  2022

Tijdens de verovering van Gorcum door de Geuzen in juni 1572 worden verschillende religieuzen en priesters gevangen genomen. Onder hen bevinden zich pastoor Leonardus Vechel en gardiaan
Nicolaas Pieck met tien andere minderbroeders. Als gevangenen worden zij naar Den Briel gevoerd. Zelfs na lange ondervraging en marteling blijven zij trouw aan de katholieke leer over de eucharistie en aan de paus. Uiteindelijk worden alle negentien mannen op 9 juli 1572 opgehangen te Brielle.

Dit zijn de heiligen die uit liefde tot Christus
bedreigingen door mensen niet hebben geteld.
Zijn barmhartigheid indachtig,
heeft de Heer zijn eenvoudige dienaars verheven
en opgenomen in zijn eeuwige woning.

Heilige Nicolaas Pieck, bid voor ons.
Heilige Leonardus Vechel, bid voor ons.
Heilige Nicacius van Heeze, bid voor ons.
Heilige Adrianus van Hilvarenbeek, bid voor ons.
Heilige Joannes van Oisterwijk, bid voor ons.
Alle heilige Martelaren van Gorcum, bid voor ons.

Beeld van Leonardus Vechel

Links achter het altaar heeft het beeld van Leonardus Vechel een prominente plek in de Sint-Jan. Bijzonder is het getordeerde (gedraaide) dak boven het beeld.

Leonardus Vechel