Maria, baken van hoop en troost

De traditionele meimaand-activiteiten en -rituelen kunnen dit jaar als vanouds doorgang vinden. Dit tot grote vreugde van De Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch. Bovendien verschijnt de Zoete Lieve Moeder dit jaar voor het allereerst in haar nieuwe, blauwe mantel: de mantel van Hoop en Troost, die speciaal ontworpen is ter herinnering aan de Coronaperiode. Alleen deze meimaand zal Maria deze mantel dragen. Vanaf 2023 draagt zij de mantel in de Vastenperiode.

Nieuwe mantel

We hebben een periode van ruim twee jaar achter de rug waarin Corona alles overheerste. Juist in deze donkere dagen van de pandemie hebben velen troost gezocht en gevonden bij de beeltenis van de Zoete Moeder. Dat is van alle tijden; ook vroeger werd Maria bij epidemieën aangeroepen ter bescherming en gaf zij ons hoop op een betere toekomst. Om die hoopgevende en troostende uitstraling van Maria te onderstrepen ontwierp Margriet Luyten in opdracht van De Broederschap een nieuwe mantel voor Maria. Onder haar mantel kun je immers schuilen. Deze mantel, waarop onder meer bloeiend fluitenkruid te zien is, werd vervaardigd in het TextielLab in Tilburg.

Opening meimaand

Op vrijdag 30 april vindt om 19.00 uur traditiegetrouw de opening van de meimaand plaats in de Sint-Jan. Op die avond wordt Maria in haar nieuwe mantel de kathedraal in gedragen. Daar neemt zij haar tijdelijke plek naast het altaar in.

Speciale meimaandopstelling

De opstelling is dit jaar, vanwege de nieuwe mantel, anders dan in voorgaande jaren. Het is nu mogelijk om het beeld van Maria heen te lopen, zodat de mantel van alle kanten bekeken kan worden.

Vieringen meimaand

Dit jaar zijn er elk weekend vier vieringen: op de zaterdagen om 12.30 uur en op de zondagen om 8.00, 10.00 en 12.00 uur. De vieringen zullen opgeluisterd worden door gilden en koren van binnen en buiten het Bisdom. Ook op Hemelvaartsdag zijn er drie vieringen, zoals op zondag. Op 31 mei sluiten we de meimaand af met een viering om 19.00 uur; Maria keert dan terug naar de kapel.

Bidtocht zondag 8 mei

Ook de traditionele bidtocht door het centrum van de stad kan dit jaar doorgaan. Dat wil zeggen: als het weer het toelaat. Op zondag 8 mei, na de mis van 12 uur, dus rond 13 uur, wordt Maria naar buiten gedragen om te beginnen aan de oude bidtocht door de stad. Deze tocht eindigt bij de kathedraal, naar verwachting rond 14.30 uur. Alleen als het regent gaat de tocht niet door; het is dan niet verantwoord om met het beeld (dat dateert van 1280) naar buiten te gaan.

Speciale editie noveenkaars

Ter gelegenheid van de komst van de nieuwe mantel geeft De Broederschap een speciale editie uit van de noveenkaars, waarop Maria te zien is in haar nieuwe mantel. Deze is te koop bij de informatiebalie van de Sint-Jan. Met de aankoop van een kaars steunt u het werk van De Broederschap.

’s-Hertogenbosch kleurt blauw-wit

Vorig jaar kleurden vele straten in ‘s-Hertogenbosch blauw-wit gedurende de meimaand. Dit jaar hebben we in een aantal straten van de Bossche binnenstad flyers verspreid om inwoners te enthousiasmeren om ook een blauw-witte vlag fier uit te steken. Meer informatie hierover via www.zoetelievevrouw.nl/mariavlaggen

De straten van ’s-Hertogenbosch kleuren in mei blauw-wit

800 jaar Sint-Jan

Op Eerste Paasdag is de viering van 800 jaar Sint-Jan geopend. In de nacht van 28 op 29 mei vindt de Nacht van de Sint-Jan plaats. De kathedraal is dan de gehele nacht geopend. Meer informatie is te vinden via de site van de Sint-Jan www.sintjandenbosch.nl/800-jaar-sint-jan

Meimaandlezing – Maria in de kunst

Op maandag 2 mei van 20.00-21.30 spreekt Mgr. Herman Woorts, hulpbisschop van Utrecht, in de plebanie over Maria in de kunst. Maria kent vele ‘gezichten’ en is op allerlei manieren tot leven gebracht in de kunst. Aanmelden via secretariaat@sintjandenbosch.nl

Openingstijden Sint-Jan en informatiebalie

De Sint-Jan is van maandag t/m zaterdag geopend van 8.00-17.00 uur en op zondag van 9.00-17.00 uur. De informatiebalie, waar o.a. de nieuwe noveenkaars, de replica van de Zoete Moeder en boeken en cd’s kunnen worden gekocht is  geopend op zondag van 13.00-16.00 uur, op di/wo/vr van 10.30-16.30 uur en do/za van 11.30 -16.30 uur.

Livestream

Vanuit de Sint-Jan worden de hele dag via een webcam livestream beelden uitgezonden van het beeld van Maria. Te bekijken via www.zoetelievevrouw.nl