Landelijke kathedralen- en basiliekendag

In het kader van Sint-Jan 800 jaar

Zaterdag 21 mei staat weer in het teken van ‘Sint-Jan 800 jaar’.  Deze dag zijn de Nederlandse kathedralen en basilieken uitgenodigd om het achtste eeuwfeest van de Sint-Jan mee te vieren. 

De Bossche Sint-Jan is kathedraal en basiliek. In Nederland zijn er zeven kathedralen, want er zijn zeven bisdommen. Een kathedraal namelijk is de moederkerk van een bisdom (bisschopskerk). In Nederland mogen 26 kerken de eretitel ‘basiliek’ dragen. 

De eretitel ‘basiliek’ wordt door de Paus aan een kerk toegekend. Bijvoorbeeld omdat er een heilige heeft geleefd of begraven ligt, er een wonder heeft plaatsgevonden, het kerkgebouw een eerbiedwaardige geschiedenis heeft. De Sint-Jan kreeg de eretitel ‘basiliek’ in 1929 omdat de kerk een bedevaartsplaats is.

Op 21 vieren we ‘Sint-Jan 800 jaar’ met een vertegenwoordiging van de andere kathedralen en basilieken in Nederland.

Programma

  • Ontvangst (11.30 uur) 
  • Feestelijke Eucharistieviering (H. Mis) in de jarige Sint-Jan (12.30 uur) 
  • Lunch 
  • Een inleiding op de (bouw)geschiedenis van de Sint-Jan door Ronald Glaudemans. Hij is gepromoveerd op de Bossche kathedraal en is een kenner van de bouw en het gebouw. 
  • Gezongen vespers, de bisschop van ‘s-Hertogenbosch, Mgr. G. de Korte zal voorgaan in dit avondgebed van de Kerk (17.00 uur) 
  • Toost op de jarige Sint-Jan, aansluitend aan de vespers 

De Eucharistieviering en de vespers zijn vrij toegankelijk.

Conopeum van de Sint-Jan
De Conopeum en Tintinnabulum zijn de eretekens van een basiliek