Bijzondere kruisweg in de Sint-Jan

Met Pasen is in de St. Jan van ’s-Hertogenbosch DICX Kruisweg te zien. Dick Evers bestudeert al jaren het lijdensverhaal, de persoon van Jezus Christus (zoon van God) en de staties van de Kruisweg. Hij verbleef hiervoor een paar keer per jaar in een klooster, met name in Monastère de Chevetogne (B) en Abdij Sint-Benedictusberg in Vaals (NL). Zijn doel was het maken van een hedendaagse Kruisweg.

Het eerste reisverslag van een pelgrim naar Jeruzalem dateert uit het jaar 333. De stad waar Jezus is verraden, veroordeeld, gemarteld, gedood en begraven had een grote aantrekkingskracht op de christenen in het Westen. Ze wilden Jeruzalem zelf bezoeken.  

Vanaf 1750 werd de kruisweg gemeengoed in het katholieke landschap en in de kerken in onze streken. Om ‘succesvol’ te zijn, moesten de staties zo uitgevoerd worden dat de mensen in hun streek en cultuur er een relatie mee konden opbouwen. Ze zijn altijd bedoeld geweest om ‘in beweging’ te brengen: het zijn voorbeelden van populaire kunst.

Dicx kruisweg
Dicx kruisweg

Dick Evers (Venlo) schildert de Kruisweg zoals de Kruisweg nu geschilderd zou moeten worden. Hij doet dit samen met Michelle van Asperen en Jacques Spee in de historische kapel van Oud St. Gregor (bouwjaar 1810) in kloosterdorp Steyl, Noord-Limburg. Verder zorgden de monniken Frater Leo Disch en Pater Matthieu Wagemaker van Abdij Benedictusberg in Lemiers Vaals, voor de historische reflectie.

De giclees (hoogwaardige reproducties) van DICX Kruisweg zijn nog tot en met 24 april 2022 te zien in de Sint-Jan.

Dicx kruisweg
Dicx kruisweg