De Sint-Jan heeft na achthonderd jaar veel geschiedenis meegemaakt. Maar daar komen nog iedere dag ook kleinere, maar ook vooral persoonlijke verhalen bij. Dat is een van de dingen die gastheer Hans van Rosmalen fantastisch vindt aan zijn vrijwilligerswerk.
Prachtige architectuur als verhalenpodium
Voor Hans van Rosmalen is de aantrekkingskracht van de Sint-Jan het gebouw zelf. Hij studeerde kunstgeschiedenis en architectuur en ontdekt eindeloos veel over het gebouw en de mensen die er komen.
“De Sint-Jan heeft ieder jaar een miljoen bezoekers, waarvan de meeste voor het gebouw komen. Als gastheer beantwoord ik hun vragen. Ik raak met bezoekers in gesprek en hoor zo de mooiste verhalen,” vertelt Hans. “De vragen zijn zeer verschillend. Van algemene vragen tot een detail in een glas-in-loodraam. Ik word blij als ik vragen kan beantwoorden.” Maar dat lukt niet altijd. “Sommige mensen hebben een studie over de Sint-Jan gevolgd en dan moet ik soms het antwoord schuldig blijven. Maar soms weet ik een feitje dat zij niet weten. Dat voelt dan als de overwinning van de dag,” lacht hij. “Weer een verhaal erbij!” En zo heeft Hans al twaalf jaar plezier en uitdaging in zijn rol als gastheer.
Emoties leren lezen
Gastheer of gastvrouw zijn is niet alleen gezellig kletsen en vragen beantwoorden. “Als coördinator van de gastheren en -vrouwen benadruk ik dat we geen gidsen zijn. Je mag best tien minuten kletsen, maar je moet ook de omgeving in de gaten houden.”
Hans wijst daarmee op een belangrijke taak van de gastheren- en vrouwen: mensen lezen en op de situatie inspelen. Je moet er ook voor zorgen dat mensen zich veilig voelen in de Sint-Jan, of zelfs dat ze dat zijn.
“Bijna iedereen komt vrolijk de kerk in. Maar als dat niet zo is, moet je dat opmerken en daarnaar handelen. Als iemand verdrietig is, moet je een luisterend oor kunnen bieden. Soms komen mensen met onprettig gedrag of zelfs kwade bedoelingen naar de Sint-Jan. Als iemand erg luid is of zelfs probeert te stelen, moet je ingrijpen. Ook moet je weten te handelen in noodsituaties,” legt Hans uit. Dit leren vrijwilligers in een training. Eens in het halfjaar bespreken de vrijwilligers met elkaar wat ze hebben geleerd of wat hen nog dwarszit. Zo worden zij ook goed opgevangen.
Zelf ook nieuwe verhalen maken voor de Sint-Jan?
Zoals Hans het treffend zegt: “De Sint-Jan heeft meer verhalen dan je zou denken, ze zitten in de kleinste details van het gebouw tot in de ontmoetingen met mensen. Gastheer of gastvrouw zijn biedt de mogelijkheid om steeds opnieuw nieuwe verhalen te vinden en te maken.” Lijkt u dat interessant? Mail dan naar sectretariaat@sintsandenbosch.nl
De Sint-Jan zoekt altijd nieuwe vrijwilligers!