750 jaar koorzang

In 2024 is het 750 jaar geleden dat er voor het eerst koorzang klonk in de Sint-Jan. In het testament van de rijke Bosschenaar Willem van Gent uit 1274 wordt de koorzang in de Sint-Jan voor het eerst genoemd. Het zingen in de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch kent dus een lange traditie. 750 jaar koorzang in de Sint-Jan is een uniek jubileum. Daar kunnen we niet stilletjes aan voorbij gaan.
Sint-Jan-Den Bosch-750 jaar koorzang

Zang is muziek met de menselijke stem.

De zang kan je raken, kan je ziel openen, kan helen en emotioneren. Zang activeert het menselijke brein, geeft plezier en persoonlijke groei. Samen zingen harmoniseert en verbindt mensen, en speciaal in de kathedraal geeft het een verbinding met het hogere, met God. Ook als je niet gelovig bent kan deze religieuze muziek je diep raken.

750 jaar koorzang in de Sint-Jan is een uniek jubileum. Daar kunnen we niet stilletjes aan voorbij gaan.

We vieren dit jubileum om te herdenken én om de muziek levend te houden.

We brengen de kerkmuziek in het algemeen en in de Sint-Jan in het bijzonder, onder de aandacht. We houden de muziek levend en zetten de muziek voort. In deze rijke traditie speelt de jeugdopleiding van de Schola een onmisbare rol. Bij de Schola zingen wekelijks tientallen kinderen.  Met het vieren van dit jubileum willen we mensen inspireren en kennis laten maken met de muziek die voor de Sint-Jan gecomponeerd is. Veel van deze muziek klinkt nog jaarlijks in onze kathedraal. Want als er niet gezongen wordt, blijft het stil… 

Op de pagina 750 jaar koorzang leest u meer over het jubileum.