18 oktober 2024

Lichtprojectie ‘De Bossche Beeldenstorm’

De Sint-Jan heeft met de lichtprojectie ‘De Bossche Beeldenstorm’ van 18 tot 27 oktober een cadeau voor alle Bosschenaren. Het is een afsluiting van de activiteiten rond het 800-jarig bestaan. Twee jaar geleden kon de lichtprojectie niet doorgaan. Maar deze herfst kunnen honderden mensen alsnog zien hoe de kathedraal in vlammen opgaat. Dat gebeurde ook in 1584, toen een blikseminslag in de middentoren een groot gat sloeg in de Sint-Jan. Maar deze keer zijn het vlammen van licht.  

De Sint-Jan is niet alleen het ‘Huis van God’, maar ook ‘Huis van Mensen’, zo bedacht lichtkunstenaar Dirk van Poppel. Eric Alink is de schrijver van de beelden die te zien zijn. Stadsbeiaardier Joost van Balkom en een aantal leden van het Schola Cantorum zorgen voor de muziek, die speciaal voor de voorstelling wordt opgenomen. Samen zorgt dat voor een unieke lichtvoorstelling op de Sint-Jan. Die is daarmee de eerste Nederlandse kathedraal ooit waarop een lichtprojectie te zien zal zijn.

Bezoekers reserveren voor ‘De Bossche Beeldenstorm’ online een tijdslot voor een voorstelling van 20 minuten. Er kunnen per voorstelling honderd mensen vanuit de Choorstraat terecht op het Sint-Janskerkhof.